Raw Architecture

{[{ reviews.length }]} ReviewsBerikan Review

All Projects   |   Pangkalan Jati House

Pangkalan Jati House (19 Photos)

Published: 11 June 2016

Description

Technical Information :  - Location : Pangkalan Jati, Jakarta Selatan - Principal Architect : Realrich Sjarief - Project Team : Bambang Priyono, Rudianto, Andhang Trihamdhani, Randy Abimanyu, Emmy Ulfah - Interior Designer : Nina Subiyanto - Civil Engineer : Ir. Herwin Siregar - Contractor : PT. Bimal - Construction Manager : Ir. Bambang P.V. Adi  A house or in the Java language called Omah is considired by the Javanese as a cosmos miniature. Where the whole house components are arranged systimatically and harmoniously. The Javanese believe that what they build is the result of an adaptation of struggling with the nature. Those things are combinations of micro and macrocosm of the house that they expect to always keep the balance of life and the positive aura. The ownerwas born in the middle of viscous Java culture where closeness and warmth be the main of character its culture. The kinship at Java culture has a social bond that strong, unique and ascriptive. Sumarah The architecture of this Java House applies Sumarah principle which means ‘surrender’. The philosophy of Sumarah originally is about the acceptance through the body relaxation, feelings and thoughts. This is the first step to process the personal self-transformation and to connect with the subconscious. “Sumarah, like the old Chinese peasant, teaches the wisdom that respects change and the practice of looking beyond what appears to be good or bad.” – Laura Romano In the context of architecture, Sumarah means the willingness to blend with the nature and culture, about how to integrate all of those elements into the building, as if make it the spirit of the building. The sequence is designed through intimate passage from the public area, entrance to the private area which is the bedroom and the living room. The sequence is arranged by poisition in the wall providing sense of privacy and intimacy it’s like a journey to the heart of the family. Interaction between old building and new building Java house that located at Pangakalan Jati street, Pondok Labu, South Jakarta, house with total area of 1940 sqm was a house dominated by a teak. The owner wants to redesign her house also with teak as the dominant material. But, considering the use of teak are 7 times more costly than other materials, so the architect suggests other options to avoid cost overruns. This house is divided by a tropical corridor with 2,5 m width and 7,2 height as the axis of the building: north axis and south axis. The east side building is the new building and the west side building is the old building. The east façade made layered and enclosed to minimize noise and light. While on the west side the house made more open to maximize the light and also to reduce the heat from the outside. Ground Floor The main entrance is located at the north, facing the front yard. To reach the entrance, visitors must walk through a 10,2 x 4,8 m terrace with 4 stairways which have 60 cm width of antrade. It’s like, visitors should enjoy the front yard before entering the house.The entrance made by free standing 2.6 m pervorated wall with kerawang shape, enabling cross air ventilation in the house with small open pattern on the entrance wall. The gap between pervorated wall and ceiling give the impression of warmth greetings and openness of the owner to their visitors. The first thing that visitors met after walk through the entrance door is two garden at the left and right side. It’s giving an ambiguity, as if we entered the house but then we go out again. Here,visitors are shown at once about one of owner’s favourite thing: plants and owner’s job as a florist. The inside gardens with 10 m2 of each total area are full of pot plants. This area is a transition from public area to semi-public area. At the first layer, there is a 4 x 3 m foyer which is a transition to connect prayer room, living room and a corridor. Prayer room and living room are facing directly toward the garden A skylight on the foyer ceiling made by merbau wood adapts tumpang sari shape. This tumpang sari serves to drain the air pressure that occurs within the building (air stacking effect). In Joglo house design principle, the existence of tumpang sari is a necessity because it describes a connection between human and God. Then, the foyer will bring the guest to a corridor and the corridor will bring the guest to the core of the house that divides semi private area and service area. Corridor to the west directs visitor to the first child bedroom and guest bed room. Between those rooms there is a fish pond which is its existence will bring relaxation effect by gurgling sound of its water. Total area of child bedroom is 30,75 sqm with dress room inside. Besides the fish pond, first child bedroom is facing directly to the back yard area at north side and dry garden at the south side. Between both bedrooms there is abathroom with a size of 3 x 3,15 m that separate the bedrooms and side door. Corridor to the south directs visitor to the dining room that connected to the family room. Dining room floor made 15 cm higher than any other rooms. It’s like, it wants to tell the visitor about how important its existence as a place where the family can sit together and share their stories while they’re eating. Corridor to the east directs to service area and semi private area such as master bedroom and family room. The master bedroom of 46 sqm total area that can accessed directly from backyard through the corridor. The master bedroom is faced directly to the south area where besides the backyard, there is also a working area where the plants and flowers are arranged for sale. The family room which is the core of the building is the widest area with total area 60 sqm. Its wall is full of giant window with size of 3 x 1,25 m every sills, give the visitors an transparent  impression to this room and ensuring the guests that they won’t lack of light and air if they are here. The vista from the family room frames backyard and swimming pool at the center of backyard. The interaction concept between the family room, backyard and swimming pool is based on the owner wish who wants to revive childhood memories where at that time, their father sat in the living room while watching his children playing and swimming on the backyard. First floor Vertical sirculation begin from the family room and connect to an intimate corridor with size of 1,2 x 8 m. It’s like, in this area visitor can learn more about this family. Memory images of Subiyanto family from children to adult, lined up neatly on the shelf that has a length along the corridor. Vertical sirculation begin from the family room connecting to an intimate corridor with size of 1,2 x 8 m. It’s like, in this area we can learn more about this family. Memory images of Subiyanto family from children to adult, lined up neatly on the shelf that has a length along the corridor. The corridor connects service area, library, study room and two bedrooms: second child bedroom and third child bedroom. The library is at the end of the corridor, storing childhood books and parents favourite books. Javanese tropical house One of effort to minimize energy use in the house is by using local material optimally. Materials such as concrete, wood, bricks and glass were selected to considering the thermal conductivity that may blocking the sun radiation heat and carbon foot print to the  house. The interaction between building and tropical climate is very visible inside and outside the house. The inside of the building shouldn’t always introverted from the outside. A lot of organic elements are created inside the building, shaping voids, and make the inside building as if it’s on the outside house. Besides for sun light and air system, these voids also for social function that can build an intimate relationship between family members.   The meaning of Java house in ‘Java House’   Joglo house is Java house Although both of them physically different, but they still imply the real meaning of Java house, that show us friendliness and openness of the owner, that try to adapt with its surroundings, that try to stay connect with God.

Technical Information :  - Location : Pangkalan Jati, Jakarta Selatan - Principal Architect : Realrich Sjarief - Project Team : Bambang Priyono, Rudianto, Andhang Trihamdhani, Randy Abimanyu, Emmy Ulfah - Interior Designer : Nina Subiyanto - Civil Engineer : Ir. Herwin Siregar...

Show lessShow more

Project Status: Completed

Project Year: 2011

Lokasi: Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia

Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Guest Room Kontemporer 1562
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Front Yard Kontemporer 1563
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Entrance Door Kontemporer 1564
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Dining Room Kontemporer 1565
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Piano Area Kontemporer 1566
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Living Room Kontemporer 1567
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Living And Dining Room Kontemporer 1569
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia 2Nd Floor Corridor Kontemporer 1570
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia 2Nd Floor Kontemporer 1571
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Interior Kontemporer 1572
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Bedroom Kontemporer 1573
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Outdoor Sitting Area Kontemporer 1574
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Ground Floor Plan Kontemporer 1575
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Section Model Kontemporer 1576
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Entrance Door Kontemporer 1577
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Parking Area Kontemporer 1578
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Entrance Door Kontemporer 1579
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pond Kontemporer 1580
Raw Architecture Pangkalan Jati House Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia Pangkalan Jati, Jakarta, Indonesia 2Nd Floor Kontemporer 1581
Mau bangun?